top of page
What a wonderfull world - Louis Armstrong
00:00 / 00:00

Arheologie

        In urma sapaturilor arheologice, au aparut numeroase dovezi ce atesta existenta unor comunitati datand inca din fazele cele mai indepartate ale paleoliticului, pana in oranduirea feudala.

        Multe localitati situate astazi in aceasta regiune pot fi citate ca puncte arheologice. Numai in limitele spatiului cuprins intre Piatra Neamt – Buhusi  - Lespezi – Blagesti au fost identificate si cercetate zeci de asezari autohtone. In comparatie cu preocuparile arheologice din trecut, cand cateva materiale au fost scoase la iveala absolut intamplator, cercetarea istorica ulterioara a permis adunarea de noi si bogate materiale din comuna primitiva pana in oranduirea feudala si mai ales, interpretarea stiintifica a rezultatelor obtinute.

La Buda, pe Dealul Viilor, pe o inaltime ce predomina valea Bistritei pana la orizont, s-a descoperit una din cele mai importante statiuni paleolitice din tara. Investigatiile au inceput in 1951 iar sapaturile realizate in 1958 si in anii urmatori de catre Muzeul de Istorie din Bacau, in colaborare cu Institutul  de Arheologie Bucuresti, au avut drept rezultat identificarea unei importante statiuni preistorice, datand din paleoliticul superior, apartinand fazelor de dezvoltare a culturii gravettiane.

        Inventarul litic identificat aici este confectionat din cremene de Prut( varfuri gravettiane microlitice, razuitoare, daltite, cutitase, impungatoare).

        De asemenea, un bogat depozit de oase apartinand faunei din respectiva perioada a fost scos la lumina. Se pare ca, acest deposit corespunde unei practici de magie vanatoreasca, constand in depunerea, din generatie in generatie, a unor fragmente osoase in scopul atragerii vanatului. Este singurul loc de acest fel din Romania insa, pe plan european, aceasta practica a mai fost observata in Ambrozievka, langa Marea de Azov precum si in alte localitati din Germania, Cehia si Slovacia.

        Dintre cele 1213 piese determinabile ( din totalul de 1333 ), 797 apartin zimbrului si bourului, 62 apartin renului si o prezenta rara este semnalata pentru cal si cerb.

        La numai cativa kilometri, la punctual numit “ Lutarie “, s-a semnalat prezenta unor silexuri cioplite si resturi osteologice. In urma cercetarilor, s-au identificat 5 niveluri de locuire, caracterizate prin unelte de piatra cioplita de tip gravettian si aurignacian.

        Perioada neolitica este la fel de bine ilustrata in descoperirile de pe valea Bistritei, chiar daca, pe teritoriul comunei nu s-a semnalat inca o statiune din aceasta  perioada. Insa, din vreme ce in localitatile vecine comunei  Blagesti  (  Racova, Traian ) s-au facut importante descoperiri neolitice, este foarte probabil ca, in viitorul apropiat, astfel de descoperiri sa apara si in comuna noastra.

        Epoca bronzului cu care incepe procesul de destramare al comunei primitive, ca si prima epoca a fierului, Hallstatt, ce constituie etapa mijlocie a aceluiasi proces, sunt bine ilustrate in aceasta regiune.

        Obiecte din bronz s-au descoperit la Candesti ( judetul Neamt ), vecin al comunei Blagesti. La Borlesti, s-a gasit un vas cu 6 topoare de arama si bronz, datand de la mijlocul mileniului al II-lea i.e.n.

        De asemenea, materiale din epoca bronzului, apartinand culturii Monteoru,  au fost descoperite la Costisa – Buhusi. Pe teritoriul comunei Blagesti, s-au descoperit unelte din acea perioada, ceea ce atesta ca intreaga vale a Bistritei a fost locuita in epoca respectiva.

        Cultura clasica este ilustrata pe valea Bistritei prin produse metalurgice, ceramica, monede si alte obiecte ce atesta o activitate mestesugareasca ajunsa, in secolul II i.e.n., la o dezvoltare destul de matura. Pe Dealul Craciunei din satul Blagesti, a fost descoperit, in vara lui 1973, un tezaur de denari imperiali. In total sunt 46 de exemplare desi, initial, se pare ca au fost mult mai multe. Catalogul acestui tezaur  incepe cu monede de la Vespasian si se termina la Elagabalus ( 222 e.n. ).

        Tezaurul de la Blagesti, ca si cele descoperite in vecinatate ( Racova, Ciolpani, Gura Vaii,… ), demonstreaza o ampla legatura intre triburile dacice si lumea romana, chiar daca Moldova nu a facut parte din provincia romana Dacia.

Acasă

bottom of page